sâmbătă, 20 noiembrie 2010

REGIMUL ALIMENTAR AL PACIENTULUI DIALIZAT

Ca o recomandare generala,regimul alimentar al pacientului hemodializat sta sub semnul echilibrului-adica fara exese si al variatiei-de ex.nu este recomandabil sa mancati acelasi fel de mancare trei zile la rand.Teoretic,nici un aliment nu va este interzis.Exista insa anumite alimente care vor trebui consumate cu mare atentie.In concluzie,nu va neglijati alimentatia..Veti vedea ca lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat par la inceput.Va vom oferi cateva informatii despre principiile alimentare si electroliti care ar putea sa va afecteze starea de bine daca vor fi consumati in cantitati mari.
PROTEINILE
Sunt de preferat alimentele proaspete,neconservate,de exemplu carne si nu salam sau parizer,branza proaspata si nu cascaval.Aceasta deoarece alimentele prelucrate si conservate au de regula cantitati foarte mari de sare si fosfor,care nu sunt sanatoase pt dumneavoastra.
GRASIMILE
O diete cu prea multe grasimi este daunatoare pe timp indelungat si pt o persoana perfect sanatoasa.Grasimile in exces se pot depune pe vasele de sange,proces denumit ateroscleroza.Aveti grija pe cat posibil sa evitati grasimile de origine animala(slanina,untura,carnea grasa,laptele gras,smantana,frisca,etc) mai ales daca medicul v-a atentionat ca aveti probleme cu colesterolul.Aveti grija si la dulciuri,deoarece o dieta foarte bogata in glucide(zahar,prajituri,paine-in cantitati mari)duce la transformarea acestora de catre ficat in grasimi.
GLUCIDELE
Sunt foarte importante pt asigurarea energiei.Sursele de glucide sunt: painea,cerealele,cartofii.orezul,fructele si legumele,precum si zaharul,mierea sau duldiurile in general.Un exes de glucide in alimentatie duce la ingrasare si ateroscleroza.De aceea este bine sa nu mancati prea des si in cantitati prea mari zahar,prajituri,dulceturi.




Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

adaugati un comentariu